dinsdag 5 mei 2009

Wat kan de school doen ter preventie van racisme?

Op school moet er een duidelijk anti-racistisch beleid zijn. dat beleid komt terug in een schoolwerkplan (hoe zetten we dat beleid concreet om in de klas, in de school: projectontwikkeling, meldpunt, leerlingenbegeleiding). Het schoolreglement moet duidelijk zijn over afspraken zoals bijvoorbeeld hoofddoeken en sancties bij racistische uitspraken.

Elke school heeft een goed uitgebouwde leerlingenbegeleiding(vb.: vertrouwensleerkracht). De school werkt hiervoor samen met het CLB en een netwerk van hulpverleners.
De school stimuleert participatie van ouders en leerlingen, leerlingen in een participatieve school zijn veel verdraagzamer en democratischer. De school zorgt tevens voor vorming over onderwijs in multi-etnisch perspectief (wat voor godsdienst is de islam, waarom dragen meisjes een hoofddoek, waarom is varkensvlees verboden, mogen moslims niet zwemmen tijdens de Ramadan, ...)
De school is een weerspiegeling van de multiculturele maatschappij: leerlingen en leerkrachten van een vreemde origine worden gelijkwaardig behandeld. De school heeft een open blik op de wereld, ze begeleidt de leerlingen terwijl ze de wereld ontdekken.
Tot slot screent de school handboeken op vooroordelen, stereotypen, euro- en etnocentrisme, ...


Een schoolbeleidsplan tegen racisme:
1) Richt een stuurgroep op die de school, haar pedagogisch project, het schoolwerkplan, het schoolreglement in een perspectief van diversiteit, multi-etniciteit en antiracisme bekijkt. Betrek hierbij ook ouders en leerlingen.

2) Peil de beginsituatie. Is het schoolklimaat democratisch, discriminerend, racistisch, ...? Hoe zit dat in de wijk of de gemeente waar de school zich bevindt? Bestaan er initiatieven voor minderheden? Welk beleid voeren we als school ten aanzien van allochtonen?

3) Bespreek met het volledige schoolteam wat de stuurgroep vaststelt. Komt dat overeen met het doel van onderwijs, met de taak of de roeping van leerkrachten, met de waarden die de school in haar pedagogische visie wilt nastreven?

4) Stippel uit wat je nog meer kan doen om de dagelijkse gang van zaken op school daarmee in overeenstemming te brengen. Stel een strategie op en maak een actieplan op korte termijn.

5) Organiseer jaarlijks een vakoverschrijdend project of activiteit waarin mensen en culturen elkaar als gelijkwaardigen ontmoeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten