vrijdag 22 mei 2009

De tolerantie voorbij

Alleen al door de vooruitstromende technologie, hebben mensen van andere religies in deze tijden de mogelijkheid om contacten te leggen met familieleden, vrienden of andere kennissen vanuit hun geboorteland. Er zijn nu in 1 grote stad zoals bijvoorbeeld Antwerpen, zo wat 150 verschillende nationaliteiten, dit is heel wat voor de regering om iedereen in tevredenheid te stellen en vooral ook te houden. Iedere nationaliteit heeft zo zijn eigen levenswaarden.
In Europa geloven de mensen nog wel, maar op een andere manier dan vroeger, vroeger geloofden de mensen in een persoonlijke God, dit is nu niet meer het geval, de Europeanen geloven nog wel, maar in een "hogere macht", niet meer zo zeer in een persoonlijke God.
De 20ste eeuw heeft een nieuw soort geloof doen ontstaan, dat veel discreter en persoonlijker is geworden. Dit vind ik helemaal niet zo slecht, iedereen kan nu doen waar hij zich goed bij voelt in dan toch wel een bepaald geloof, maar het is nu niet meer zo dat je als Christen bijna verplicht bent om elke week naar de kerk te gaan, zoals dit vroeger wel het geval was.
Alle migranten die in de zovele jaren al naar Europa zijn verhuist, proberen hun "nieuwe ik" te vinden in Europa. Ze zoeken samen naar gemeenschappelijke kenmerken, een gemeenschappelijke identiteit. Ze lijken hun identiteit te vinden in de islam of een andere godsdienst uit het land van herkomst. Veel van deze immigranten hebben vaak verschillende meningen, maar hebben soms toch wat gelijkenissen, zoals het land of de streek van waar ze afkomstig zijn, dat ze samen de oorlog hebben meegemaakt, hiervoor vind ik het toch wel noodzakelijk dat deze mensen toch nog steun kunnen vinden bij elkaar, op de nieuwe plaats waar ze hun leven proberen te hervatten.
De nieuwe Europeanen, om het zo te zeggen, bouwen een groot deel van hun identieit op religieuze fundamenten, dit is iets wat wij in Europa lang niet hebben gedaan. Ze hielden hun religie meer voor zichzelf, kwamen er niet zo fel voor uit. Ze willen ontmoetingscentra opbouwen voor hun geloof, maar Christenen die al in deze omgeving wonen, kunnen hier vaak niet zo goed mee om, ergens snap ik hen ook wel, er zijn er momenteel al weg genoeg waar mensen van andere geloven naartoe kunnen gaan, ze moeten er ook geen bij blijven bouwen, dit kan de mensen in hun thuisland een minder goed gevoel geven, ze kunnen hen hierdoor misschien wat minder op hun gemak voelen ofzo.
Religie speelt nu al een belangrijkere rol dan sommigen onder ons eigenlijk zouden willen, alleen al als het nog maar gaat over de hoofddoekenkwestie, homohuwelijken, gedwongen huwelijken, enzovoort. We zouden ons dus beter kunnen afvragen hoe we het best rekening kunnen houden met deze religieuze diversiteit. En persoonlijk vind ik dit een heel goed onderwerp om allemaal eens bij stil te staan, om deze grote diversiteit misschien kunnen op te lossen, waardoor de samenleving weer heel wat eenvoudiger zou kunnen worden voor sommigen onder ons. Ik vind het zelf ook een heel goed idee, dat er gepleit wordt naar het actieve pluralisme, zodat iedereen wat verdraagzamer zou kunnen omgaan met alle verschillende culturen die hier tegenwoordig rondlopen. Want als je het nu graag wilt of niet, veel kan je hier toch niet meer aan veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten