vrijdag 22 mei 2009

interview

Heeft u gedurende uw carriere al te maken gehad met racisme in de kleuterklas?
Neen, de kleuters maken geen onderscheid tussen verschillende rassen van mensen, hoe de andere kleuters eruitzien, of wat hun geloof inhoud.

Denkt u dan niet dat kleuters al beïnvloed kunnen worden door hun ouders?
Ja, dit zou zeker kunnen, kleuters immiteren immers vaak het gedrag van de mensen waar ze een voorbeeldfunctie van aannemen. Maar ik heb het nog nooit meegemaakt in mijn klasjes.

Wat zou u doen moest er een van de kleuters toch een opmerking maken die een racistische trek kan hebben?
Ik zou de kleuters samen nemen, en het hierover hebben met hen, misschien als een thema van de week. Zo zou ik hen op verschillende manieren kunnen duidelijk maken dat iedereen hetzelfde is, en dat iedereen gelijke kansen heeft.

Denkt u dat het gevolgen kan hebben voor kleuters met een andere afkomst als ze van nu al 'gepest' worden door andere kleuters?
Dit kan zeker gevolgen hebben voor de kleuters hun verdere leven! Zo kan de kleuter een heel teruggetrokken houding krijgen, of het gevoel hebben dat hij/zij nergens thuishoort, dat ze hem/haar hier niet echt appreciëren.

Wat is de beste manier om het racisme van vroeg af aan tegen te gaan?
De kindjes vanop jonge leeftijd gewoonmaken aan andere geloven, zodat ze hier later niet plots mee te maken krijgen en er eigenlijk helemaal niets over weten en zich dan door anderen laten meeslepen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten