vrijdag 22 mei 2009

bespreken film: American History X

titel: American History X
Regiseur: Tony Kaye

Derek Vinyard is een begaafde leider van de White Powerbeweging.
Zijn broert Danny bewondert hem en volgt zijn broer kritiekloos in zijn racistische ideeën en gewelddadige acties tegen iedereen die niet blank en protestant is. Op een dag vermoordt Derek drie zwarte autodieven en verdwijnt hij voor drie jaar achter de tralies. In de gevangenis komt hij echter tot inkeer.
Eenmaal op vrije voeten breekt hij met z'n verleden en probeert hij Danny ook te overtuigen van de misdadige onzinnigheid van de White Power ideologie. Maar wie haat zaait, zal haat oogsten.

Ik vind dit een heel aangrijpende film, je ziet hierin echt hoe erg rasictische verenigingen tewerk gaan. Je ziet in deze film fragmenten van Derek die een jongen van Afrikaanse origine met zijn tanden op de stoeprand zet, om hem daarna een schop tegen het hoofd te verkopen. Ik vond dit echt afschuwelijk om te zien! Het is wel goed hoe hij na zijn gevangenisstraf toch inziet dat hij fout bezig was, en zijn op de goeie weg wilt halen, maar helaas komt dit te laat voor zijn jongere broer. Na deze film te zien vind ik het echt onbegrijpelijk dat er zo een hevig racisme is in de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten